Tips & trends

Redenen om een hangtoilet te nemen

20 september 2023
Hangtoilet

Een hangtoilet is een modern toilet dat je in veel huishoudens ziet. Ben jij op zoek naar een nieuw hangtoilet of wil je jouw staande toilet vervangen voor een hangtoilet? We leggen je uit wat er zo fijn is aan een hangend toilet en waarom je dit type wc in je toiletruimte moet hebben. 

Wat is een hangtoilet?

Het is niet zo moeilijk om te bedenken wat een hangtoilet precies is, de definitie zit immers al in de naam: een hangtoilet is een wc die hangt. Dit type toilet wordt ook wel een wandcloset genoemd. Kenmerkend voor een hangend toilet is dat het een inbouwreservoir heeft die zich achter de wand bevindt. Het toilet zelf zit aan een frame in de muur bevestigd. Je ziet dus alleen het toilet hangen en geen reservoir. Dit geeft een moderne en strakke uitstraling.

Soorten hangtoiletten

Er zijn drie verschillende soorten hangtoiletten waar je uit kan kiezen: 

 • Standaard hangtoiletten.
 • Compacte hangtoiletten. Dit zijn verkorte modellen die vooral handig zijn in hele kleine toiletruimtes. 
 • Hangtoilet zonder spoelrand. Deze wc’s zijn hygiënischer, doordat kalk en vuil zich niet kunnen ophopen.

6 voordelen van een hangtoilet

Een hangtoilet heeft meerdere voordelen ten opzichte van een staand toilet. Alle 6 voordelen ontdek je hieronder.

1 Betere hygiëne

Een hangtoilet is hygiënischer dan een staande toiletpot. Dit komt doordat je zowel het toilet als de grond eronder beter kan schoonmaken. Doordat het hangende toilet zweeft, kun je er makkelijk met een doek, dweil of stofzuiger bij. Stof en moeilijk bereikbare plekken zijn dus verleden tijd. Ook krijg je geen last van aangeslagen kitranden op de grond, zoals bij een staand toilet wel het geval is. 

2 Ruimtelijk gevoel

Hangtoilet

Een hangtoilet geeft een ruimtelijker gevoel doordat dit type wc ‘zweeft’ boven de grond. Ook is het inbouwreservoir achter de wand bevestigd, waardoor je deze niet ziet. Dit geeft een ruimtelijker gevoel. Vooral als je voor een compacte wandcloset gaat, creëer je meer ruimte.

3 Moderne uitstraling

Een hangtoilet zorgt voor een strakke en moderne uitstraling, doordat alle onderdelen in de muur worden bevestigd. Hierdoor zie je geen inbouwreservoir, afvoer of stortbak. 

4 Ruimtebesparend

Nog een groot voordeel is dat een hangtoilet ruimtebesparend is. Een staand toilet is vaak voorzien van een reservoir of een stortbak die ook in de ruimte staat. Een hang wc heeft dit niet, hierdoor neemt het een stuk minder ruimte in beslag. Vooral als je gaat voor een compact hangend toilet, bespaar je veel centimeters aan ruimte. 

5 Toegankelijker

Voor mindervaliden is een hangtoilet toegankelijker. Dit komt doordat je een hangend toilet op elke hoogte kunt ophangen. Een staand toilet heeft deze mogelijkheid niet. Hierdoor kun je de hang wc toegankelijker maken door het op de gewenste hoogte te hangen.

6 Universele aansluitingen

Een hang wc is voorzien van universele aansluitingen voor spoelwater en rioolafvoer.  

Hoe hoog moet een hangtoilet hangen?

Hangtoilet

Hangtoiletten hebben vaak een standaard hoogte, namelijk tussen de 40 en 43 centimeter. De hoogte van een hangtoilet is gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van de wc-pot. De wc-bril is hierbij niet meegerekend. Wil je de wc-bril wel meerekenen, dan moet je er 2 tot 3 centimeter bij op rekenen. Heb je nog geen afwerkvloer? Ook dan komen er nog enkele centimeters bij, afhankelijk van de dikte van je vloer.

Verschil met staand toilet

Er zijn een aantal verschillen tussen een hangend toilet en een staand toilet:

 • Een staand toilet wordt op de grond bevestigd en is dus nog voorzien van een hele onderkant. 
 • Bij een staand toilet is het waterreservoir in veel gevallen zichtbaar, waardoor dit meer ruimte inneemt dan een hangend toilet.
 • Bij een staand toilet is het belangrijk rekening te houden met diepspoel en vlakspoel
 • De hoogte van een staand closet kan variëren van 43 tot wel 52 centimeter. De hoogte van een hangend toilet ligt gemiddeld tussen de 40 en 43 centimeter, maar kun je ook op elke andere gewenste hoogte monteren.

Van staand toilet naar hangtoilet

Wil je van je staande toilet af en wil je daarvoor in de plaats een hangtoilet, bijvoorbeeld een zwart hangtoilet, een Geberit hangtoilet of een douche wc? Kijk dan vooral naar wat handig is in jouw toiletruimte of badkamer. Heb je de afvoer in de grond? Dan is er flink veel werk nodig om deze in de muur te verwerken als je over wil gaan op een hangtoilet. 

Gelukkig is die klus voor Toilet Direct geen probleem. Wij nemen dit helemaal voor je uit handen. Bij ons kun je jouw eigen toilet samenstellen in de online configurator, denk aan de tegels, het type toilet en de accessoires. Vervolgens komen wij binnen 2 dagen jouw toilet renoveren.

Toilet renovatie - toilet zelf samenstellen

Stel jouw toilet online samen. Je weet binnen 24 uur wat het kost.

Stel nu je toilet samen

Veelgestelde vragen over onze toilet renovaties

Wat is het voordeel van een hangend toilet?

Een hangend toilet heeft veel voordelen:

 • Het is hygiënischer
 • Het is ruimtelijker
 • Het heeft een modernere look
 • Het is ruimtebesparend
 • Het is toegankelijker
 • Het heeft universele aansluitingen

Kan een staand toilet worden omgebouwd naar een hangend toilet?

Een staand toilet kan in enkele stappen worden omgebouwd naar een hangend toilet. Het staande toilet moet je nauwkeurig verwijderen en het hangtoilet moet op de juiste manier gemonteerd worden, inclusief nieuw frame en reservoir. Neem contact op met Toilet Direct, wij renoveren jouw toilet voor jou.

Wat kost het plaatsen van een hangend toilet?

Een hangend toilet is vaak wat duurder dan een staand toilet. Wat het kost hangt af van je wensen en het type toilet. Neem contact met ons op voor meer informatie of ga naar onze online configurator. Hier kun je jouw nieuwe toilet helemaal naar wens samenstellen.

Yward Botma

Nog geen antwoord op je vraag? Neem contact op met Yward.

Bel 0172 754 053 Ga naar contact