Tips & trends

Toilet betegelen? Dat doe je zo

9 november 2022
Toilet betegelen

Tegels: het belangrijkste onderdeel van een toilet. Op de wc zelf na dan. Tegels maken of kraken de ruimte. Daarom is het belangrijk om het toilet goed te betegelen. We geven je de juiste volgorde en tips om je wc van begin tot eind op de juiste manier (opnieuw) te betegelen.

Volgorde wc betegelen

De wc betegelen is een behoorlijke klus. Daarom hebben we een volgorde voor je die je kunt aanhouden als je de wc gaat betegelen:

 1. Controleer wanden en/of vloer op vlakheid 
 2. Begin met het uitzetten van het tegelpatroon
 3. Plaats de startlat of teken de startlijn
 4. Breng de tegellijm aan op wand of vloer
 5. Plaats de eerste rij tegels langs de startlijn/startlat
 6. Gebruik voegkruisjes of levelers en tegel de rest
 7. Maak de resterende tegels passend
 8. Zorg voor schone voegen 
 9. Voeg de tegels met voegmiddel
 10. Maak de voegen voorzichtig schoon met een spons
 11. Reinig na één dag de tegels met schoonmaakazijn

In de rest van de tekst leggen we uit wat er bij elke stap moet gebeuren.

Voorbereiding wc betegelen

Vóórdat je gaat beginnen aan de bovenstaande volgorde om je wc te betegelen, zijn er dingen waar je eerst over na moet denken. Lukraak beginnen is namelijk nooit een goed idee. Begin daarom eerst met een plan.

Wat eerst betegelen in de wc?

De kans is groot dat je zowel de vloer als (een deel van) de wanden gaat betegelen in de wc. Maak dan een plan wat je eerst gaat doen. Voor het zicht is het handiger als je eerst de wanden gaat betegelen. Ga je toch starten met de vloer? Zorg er dan voor dat je stucloper hebt. Zo kun je de vloer goed afdekken zodra je met de wanden begint.

Hele wand of halve wand betegelen?

Maak daarna een plan voor de wanden. Je kunt de wand tot aan het plafond betegelen, maar je kunt er ook voor kiezen om de wanden tot de helft te betegelen. In dat laatste geval is het handig om na te denken over de afwerking van de bovenkant van de tegels. Je zou hiervoor een tegelstrip kunnen gebruiken. De kans is namelijk groot dat je de tegel moet snijden. Waar zou je die dan willen plaatsen? 

Ondergrond schoonmaken

Ga je de wc opnieuw betegelen? Zorg ervoor dat de ondergrond die je opnieuw gaat betegelen vlak, schoon, droog en stevig is. Dit doe je door het verwijderen van behang, loszittende verf en oneffenheden. Welke ondergrond het ook is; gebruik altijd een voorstrijkmiddel om voor te strijken. Dit zorgt ervoor dat de tegellijm beter hecht.

Wanden opmeten

Het is belangrijk om de tegels recht te betegelen. Daarvoor heb je twee dingen nodig: een startlat en een waterpas. Bevestig met behulp van de waterpas de de bovenkant van de startlat op de onderkant van de één na onderste tegel. Teken daarna links en rechts van de startlat een verticale lijn. Dit is het beginpunt van de eerste tegel.

Meet ook de breedte van de wand en trek een verticale lijn op het midden van de muur. Langs deze lijn kun je eventueel een startlat bevestigen. Zo weet je zeker dat je straks waterpas werkt. 

Lijmen en betegelen

Wat je nodig hebt voor het lijmen en betegelen van de wanden en de vloer, is tegellijm en een lijmkam. Schep tegellijm op de lijmkam en druk deze stevig tegen de wand. Trek de lijmkam horizontaal over de muur. Let op: sommige lijmen drogen binnen twintig minuten op. Zorg er daarom voor dat je nooit meer lijm aanbrengt dan je in die tijd kunt betegelen.

Plak de eerste tegel strak in de hoek van de twee startlatten. Druk deze stevig aan. Druk op de hoek van de tegel een voegkruisje in de lijm. Duw de volgende tegel strak tegen het voegkruisje aan. Plaats weer een voegkruisje op de hoek van de tweede tegel en breng dan de volgende tegel aan. Herhaal dit bij alle tegels. Als je klaar bent, verwijder dan overtollige lijmresten direct met een vochtige spons. Verwijder ook direct de latten.

Tegels bijwerken

Ben je klaar met de eerste wand? Check direct of alles recht loopt. Zit er een tegel scheef of wil je een tegel nog wat bijwerken? Je kunt de tegels nog wat verschuiven zolang de lijm nog niet droog is. Ook voegkruisjes die uitsteken kun je nog wat dieper in de lijm drukken. Anders blijven ze na het voegen zichtbaar.

Tegels snijden

Er komt een moment waarop je een stukje muur overhoudt. Hier moet dan een halve tegel komen of een tegel in een vreemde vorm. We leggen hieronder uit hoe je dat moet aanpakken.

Wc betegelen met rechte tegels

Heb je rechthoekige tegels nodig om je toilet te betegelen, snijd deze dan kort door de lengte of breedte in met behulp van een tegelsnijder. Teken de afmeting op de tegel af. Houd hierbij rekening met de voegbreedte. Leg de tegel nu in de tegelsnijder. Duw het mesje één keer over de tegel, tot er een krasje in het glazuur ontstaat. Breek de tegel langs deze lijn door. Plaats vervolgens de afgesneden kant in de hoek.

Betegelen rondom voorwerp

Heb je een tegel die in een lastige vorm moet worden gesneden? Gebruik dan een tegelzaag om de tegels te zagen. Gebruik een profielaftaster voor het aftekenen van lastige tegelvormen. Druk de mal tegen het voorwerp (zoals een wastafel) aan en zorg dat de pennen de vorm zoveel mogelijk volgen. Teken de vorm daarna af op de tegel. 

Betegelen rondom leiding

Moet je rondom een leidingdoorvoer betegelen? Teken dan de plaats van de leiding af op de tegel. Snijd de tegel door ter hoogte van het midden van het afgetekende gat. Zaag het gat in beide tegelhelften uit. Maak dit altijd iets groter, zodat de leiding nog kan uitzetten. Vervolgens lijm je beide delen op de wand om de leiding heen. 

Afwerking tegels

Gezaagde tegels kunnen scherpe of ongelijke hoekjes en randjes hebben. Deze kun je afbreken met behulp van een tegelkniptang of een vijl.

Tegels voegen

Na 24 uur is het tijd om de tegels te gaan voegen met voegmiddel. Breng het voegmiddel met een rubber spaan aan op de muur. Druk het voegmiddel stevig in de voegen. Zorg ervoor dat alle voegen goed en evenredig gevuld zijn. De voegkruisjes kun je gewoon laten zitten, die worden afgedekt door het voegmiddel. Verwijder overtollig voegmiddel direct tijdens het voegen met een natte spons. Laat het voegmiddel opdrogen.

Tegels schoonmaken

De laatste stap van de wc betegelen is het schoonmaken van de tegels. De kans is namelijk groot dat er nog een waas van het voegmiddel op zit. Maak daarom de tegel goed schoon met schoonmaakazijn, totdat de waas van het voegmiddel er af is. 

Wc betegelen uitbesteden?

De wc zelf betegelen neemt veel tijd in beslag. Daarom is het logisch als je het betegelen van je toilet liever uitbesteed. Dan weet je zeker dat het helemaal goed komt. In de online configurator van Toilet Direct kun je een compleet toilet samenstellen. Wij komen bij jou thuis met samples van de door jou gekozen materialen en accessoires. Ook meten we alles in. Ben je helemaal tevreden met het ontwerp en de offerte? Dan hebben we maar 2 dagen nodig om je complete toilet te renoveren! Neem gerust contact met ons op om te vragen naar de mogelijkheden.

Wc betegelen: voorbeelden

Ben je benieuwd naar voorbeelden van wc’s die wij hebben betegeld, of ben je nieuwsgierig naar wat mogelijk is? Bekijk dan onderstaande voorbeelden van toiletten die wij hebben betegeld. 

Toilet renovatie in Zaandam
Toilet renovatie in Zaandam
Toilet renovatie in Haarlem
Toilet renovatie in Haarlem
Toilet renovatie in Den Haag
Toilet renovatie in Den Haag

Meer voorbeelden

Toilet renovatie - toilet zelf samenstellen

Stel jouw toilet online samen. Je weet binnen 24 uur wat het kost.

Stel nu je toilet samen

Veelgestelde vragen over onze toilet renovaties

Waar begin je met betegelen van wc?

Begin met het betegelen van de wc altijd met het maken van een plan. Zorg dat de ondergrond schoon en vlak is en meet alles in. Maak met behulp van een startlat en waterpas strepen op de muur om de tegels recht te kunnen plaatsen.

Welke tegels voor betegelen wc?

Bij Toilet Direct kun je kiezen uit verschillende tegels voor het betegelen van de wc. Ga voor donkere tegels, lichte tegels of gekleurde tegels. Ook kun je kiezen uit verschillende afmetingen. Maak het betegelen van de wc helemaal naar jouw smaak.

Hoe lang duurt wc betegelen?

Betegel je de wc zelf? Dan kan dit een tot zelfs twee weken in beslag nemen. Laat je de wc betegelen door Toilet Direct? Dan hebben we maar 2 dagen nodig om je oude tegels weg te halen en nieuwe tegels op de wanden en vloer te plaatsen.

Yward Botma

Nog geen antwoord op je vraag? Neem contact op met Yward.

Bel 0172 754 053 Ga naar contact