Tips & trends

Wat is de beste hoogte voor een wc pot?

29 maart 2023
Toilet renovatie Nieuw-Vennep

Wil jij een nieuwe wc pot omdat je huidige toe is aan vervanging of omdat je het toilet gaat verbouwen? Dan is het handig om te weten hoe hoog de toiletpot moet hangen. Het zou vervelend zijn als deze te hoog of te laag hangt. In dit artikel geven we je een aantal tips.

Standaard hoogte van een wc pot

Hangende wc potten hebben vaak een standaard hoogte. Dit was altijd 40 centimeter, maar dat is nu wat aan het veranderen. Mensen worden namelijk steeds langer. Hierdoor is de hoogte verschoven naar 43 centimeter. Een hoogte tussen de 40 en 43 centimeter is dus standaard. 

De hoogte is gemeten vanaf de grond tot aan de bovenkant van de wc pot. De wc bril is dus niet meegerekend in de standaard hoogte. Wil je met een wc bril rekenen, zorg er dan voor dat je 2 tot 3 centimeter extra meetelt. Heb je nog geen vloer? Ook dan komen er nog enkele centimeters bij.

Hoogte staand toilet

Naast een hangend toilet (wandcloset) zijn er ook staande toiletten. Deze toiletten hebben een wc pot en een reservoir die één geheel vormen (duoblok). Er zijn ook staande toiletten met een hangend reservoir. De standaard hoogte van een staand toilet is, net zoals een hangend toilet, 40 centimeter. Wil je dat het toilet hoger komt? Ga dan voor een verhoogd staand toilet. Dit zorgt voor 6 tot 10 centimeter extra hoogte. 

Hoogte van een seniorentoilet

Voor oudere mensen is een wc pot van een standaard hoogte (40 tot 43 centimeter) aan de lage kant. Dit komt omdat het moeilijker is om vanuit een lage positie weer omhoog te komen. Daarom is het verstandig om seniorentoiletten wat hoger op te hangen. Ga hierbij uit van een hoogte tussen de 46 en 50 centimeter.

Bij een seniorentoilet kun je kiezen uit een +6, +8 en +10 toilet. Een +6 uitvoering houdt in dat de pot 46 centimeter hoog is, oftewel 6 centimeter hoger dan de standaard 40 centimeter. Een +8 toilet is 48 centimeter hoog en een +10 toilet is 50 centimeter hoog.

Hoogte van een kindertoilet

Kinderen zijn natuurlijk veel kleiner dan volwassenen. Een toilet met een standaard hanghoogte is voor kinderen daardoor vaak veel te hoog. Een simpele oplossing is het neerzetten van een verhoging, zoals een stoeltje of krukje. Je kunt er ook voor kiezen om een speciaal toilet voor kinderen te laten plaatsen. In dit geval is het verstandig om het kindertoilet op zo’n 30-35 centimeter hoogte te hangen, gerekend vanaf de vloer.

Hoogte van een invalidentoilet

Net als een toilet voor senioren is het bij een invalidentoilet ook belangrijk dat de wc pot hoger komt te hangen dan een normaal toilet. Moet je een invalidentoilet plaatsen? Houd dan een hoogte tussen de 46 en 50 centimeter aan, gerekend vanaf de vloer. Ook steungrepen zijn belangrijk naast het toilet. Deze moeten op een hoogte tussen de 70 en 80 centimeter hangen. Dit maakt het verplaatsen van een rolstoel naar het toilet een stuk makkelijker.

Ontdek wat je zelf prettig vindt

Alle bovenstaande hoogtes zijn uiteraard richtlijnen. Het kan zijn dat je het zelf niet prettig vindt om te hoog of te laag te zitten. Of misschien juist wel. Dit is voor iedereen anders. Daarom is het belangrijk om te ontdekken wat je zelf prettig vindt en wat je gezin of huisgenoten fijn vinden. Zijn jullie allemaal aan de lange kant? Dan kan het comfortabeler zijn om de wc pot wat hoger te hangen. Andersom geldt het natuurlijk ook; een lager hangende wc pot kan prettiger zijn als jij en je huishouden wat kleiner zijn. 

Heb je op dit moment nog een wc pot hangen? Ga dan eens na of deze op de goede hoogte gemonteerd is door er op te gaan zitten. Is de hoogte fijn? Dan kun je de huidige hoogte opmeten en heb je direct de afmetingen voor de nieuwe wc pot. 

Beste zithouding

Misschien heb je niet echt een persoonlijke voorkeur, maar vind je het wel belangrijk om te weten wat lichamelijk de beste optie is. Wil je echt comfortabel zitten, dan is het beste om ervoor te zorgen dat je in een kniehoek van 90° op het toilet zit, met je voeten plat op de grond. De knieën mogen ook iets boven de bovenbenen uitkomen. Heb je moeite met je stoelgang? Dan is het beter om voor een lager hangende wc pot te gaan. Een gehurkte positie zorgt ervoor dat de bekkenbodemspieren ontspannen.

Vragen? Toilet Direct heeft alle antwoorden

Heb je vragen over de beste hoogte voor jouw wc pot? Ben je nog op zoek naar een nieuwe wc? Of wil je juist de renovatie van jouw toilet helemaal uitbesteden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen jou maar al te graag. 

Wist je dat je in onze online configurator zelf jouw toilet kunt samenstellen? Je ziet direct hoe jouw toilet er uit kan komen te zien. Vraag een offerte aan en je weet vervolgens binnen 24 uur wat jouw toilet renovatie gaat kosten, uiteraard uitgevoerd door Toilet Direct. Vakkundig, snel én zorgvuldig.

Toilet renovatie - toilet zelf samenstellen

Stel jouw toilet online samen. Je weet binnen 24 uur wat het kost.

Stel nu je toilet samen

Veelgestelde vragen over onze toilet renovaties

Hoe hoog hoort wc te hangen?

Wc potten hebben een standaard hoogte. Voorheen was dit 40 centimeter. Echter worden mensen steeds langer. Hierdoor is de hoogte verschoven naar 43 centimeter. Een hoogte tussen de 40 en 43 centimeter is dus standaard.

Hoe hoog is een 6+ toiletpot?

Bij een seniorentoilet kun je kiezen uit een +6, +8 en +10 toilet. Een +6 uitvoering houdt in dat de pot 46 centimeter hoog is, oftewel 6 centimeter hoger dan de standaard 40 centimeter.

Hoe hoog is een invalidentoilet?

Moet je een invalidentoilet plaatsen? Houd dan een hoogte tussen de 46 en 50 centimeter aan, gerekend vanaf de vloer. Ook steungrepen zijn belangrijk naast het toilet. Deze moeten op een hoogte tussen de 70 en 80 centimeter hangen.

Hoe hoog toilet voor ouderen?

Voor oudere mensen is het moeilijker om vanuit een lagere positie weer omhoog te komen. Daarom is het verstandig om toiletten voor ouderen wat hoger op te hangen. Ga hierbij uit van een hoogte tussen de 46 en 50 centimeter.

Wat is beter hoog of laag toilet?

Het is beter om een laag toilet te hebben, zodat je wat gehurkt zit. Dit bevordert de stoelgang doordat de bekkenbodemspieren in deze positie beter kunnen ontspannen.

Yward Botma

Nog geen antwoord op je vraag? Neem contact op met Yward.

Bel 0172 754 053 Ga naar contact