Tips & trends

Stappenplan voor het schoonmaken van de wc

21 september 2022
Wc schoonmaken

Na een toilet renovatie ziet jouw toilet er weer nieuw, fris en schoon uit. Wel fijn als je dat ook een tijdje zou kunnen behouden. Het toilet schoonmaken is daardoor een klusje dat je regelmatig even moet doen, ook al is dat niet bepaald een leuke opgave. Maar hoe vaak moet je het toilet schoonmaken? En hoe maak je nou een wc goed en grondig schoon? 

Hoe vaak moet je het toilet schoonmaken?

Het toilet schoonmaken is een klusje dat je moet bijhouden. Een wc kan namelijk snel vies en onhygiënisch worden. Daardoor kan het ook gaan stinken, en dát wil je natuurlijk niet. Hoe vaak je de wc moet schoonmaken, hangt af van het aantal personen in je huishouden.

Woon je alleen of met z’n tweeën? Dan is het al voldoende om één keer in de week het toilet grondig schoon te maken. Woon je met meerdere personen of met kinderen? Dan raden we aan om de wc wat vaker schoon te maken, namelijk twee keer per week. 

Natuurlijk mág je het toilet ook elke dag even schoonmaken als je dat prettiger vindt. Maar in principe is één tot twee keer per week voldoende om de wc weer fris en hygiënisch te maken.

Stappenplan: hoe maak je een wc schoon?

Je weet nu dat je één tot twee keer per week de wc moet schoonmaken. Maar hoe maak je een wc en de toiletruimte grondig schoon? Aan de hand van 8 stappen leggen we je uit wat je moet doen en in welke volgorde.

1 Toiletruimte opruimen

Heb je een chaotische badkamer of toiletruimte? Ruim dan eerst even wat spullen op voordat je de wc gaat schoonmaken. Leeg ook de pedaalemmer en doe er een nieuwe afvalzak in. Het is handig om losse spullen, zoals de toiletrolhouder, pedaalemmer en toiletborstelhouder, buiten de toiletruimte te zetten voordat je het toilet gaat schoonmaken. Zo staan ze ook niet in de weg.

2 Toiletreiniger in wc pot

Doe nu wat toiletreiniger in de wc pot. Haal de toiletreiniger eenmaal langs de rand. Zorg dat je de reiniger onder de rand van de toiletpot aanbrengt. Laat het middel even inwerken (minimaal 10 minuten) met de klep dicht voordat je de wc echt gaat schoonmaken.

Heb je een toilet van Toilet Direct? Dan hoef je de toiletreiniger niet meer onder de rand van de toiletpot aan te brengen. Onze wc’s zijn namelijk rimfree. Dit betekent dat onze toiletten randloos zijn. Hierdoor kan er geen vuil en restjes achterblijven. Super handig! 

3 Vloer stofzuigen

Omdat je nu toch minimaal 10 minuten moet wachten, heb je genoeg tijd om de wc vloer even te stofzuigen. Zo zorg je ervoor dat je dweil of schoonmaakdoekje niet direct vies is van het stof. Ook is het wat hygiënischer voor jezelf als je tijdens het schoonmaken van de wc op je knieën zit. 

4 Vieze wc onderdelen schoonmaken

Met het schoonmaken van het toilet werk je altijd van buiten naar binnen. Je begint dus eerst met de dingen die zich ver van de wc pot bevinden. Denk hierbij aan:

 • Deurklink/deurknop
 • Wastafel/fonteintje
 • Kraan
 • Lichtknopje
 • Deur

Vooral de deurklink en het lichtknopje worden vaak vergeten, maar toch raken we die altijd aan na een toiletbezoek. Het schoonmaken van deze vieze onderdelen kun je doen met een (microvezel)doekje en een badkamerreiniger of een sopje met wat allesreiniger of schoonmaakazijn.

5 Wanden schoonmaken

Ook de wanden mag je niet vergeten als je de toiletruimte aan het schoonmaken bent. Hiervoor kun je tevens een (microvezel)doek en badkamerspray gebruiken, of een sopje met allesreiniger. Veeg met de doek over de tegels en werk hierbij van boven naar onder. Vergeet ook de hoeken van de wanden niet. 

6 Doortrekknop schoonmaken

Vervolgens is het de beurt aan de doortrekknop, want daar zit iedereen na elk toiletbezoek aan. Het schoonmaken van het doortrekknopje kun je doen door badkamerspray op de knop te spuiten en deze schoon te wrijven met een licht vochtige (microvezel)doek. Je kunt ook een sopje met allesreiniger of schoonmaakazijn gebruiken. 

7 Wc pot schoonmaken

Nu is het de beurt aan de wc pot. Als het goed is ben je nu wel 10 minuten verder en heeft de toiletreiniger in de pot goed kunnen intrekken. Het is belangrijk dat je van buiten naar binnen werkt bij het schoonmaken van de wc pot. Oftewel: begin bij het ‘schoonste’ gedeelte en eindig bij het meest vieze gedeelte. Maak de wc pot schoon met een (microvezel)doek met toiletreiniger of een sopje met allesreiniger of schoonmaakazijn. Volg het stappenplan hieronder:

 1. Maak eerst de buitenkant van de wc schoon, dus de bovenkant van de klep en de zijkanten van de wc pot.
 2. Poets nu het gedeelte achter de wc bril. Als je een toiletpot hebt van Toilet Direct, dan kun je de wc bril makkelijk losklikken.
 3. Doe de klep omhoog (of klik de wc bril los als je een wc hebt van Toilet Direct) en maak de onderkant van de klep ook schoon.
 4. Haal daarna de doek over de wc bril.
 5. Doe de wc bril omhoog (of klik deze los als je een toilet hebt van Toilet Direct) en maak de onderkant van de wc bril schoon.
 6. Maak de (achterste) rand in de wc pot schoon.
 7. Boen de binnenkant van de wc pot met de toiletborstel.
 8. Trek de wc door en houd de toiletborstel er even in, zodat het ergste vuil er meteen uitspoelt.
 9. Hang eventueel een toiletblokje aan de rand van de wc pot. Heb je een rimfree toilet van Toilet Direct, dan zou je Geberit Duofresh achter de drukplaat kunnen installeren.  
 10. Maak ook het bakje van de toiletborstel even schoon. Heb je de wc borstel als accessoires bij Toilet Direct gekocht, dan kun je deze eenvoudig schoonmaken door de aparte huls. 

8 Vloer dweilen

Je bent nu bijna klaar met het schoonmaken van de wc, maar nog niet helemaal. Als laatste stap is het belangrijk om de wc vloer te dweilen. Laat de vloer even drogen en zet daarna alle spullen, die je buiten de toiletruimte had gezet, weer terug op hun plek. 

Hoe maak je een hele vieze wc schoon?

Is jouw wc pot na het volgen van bovenstaande stappen nog steeds niet schoon? Heb je bijvoorbeeld nog steeds last van kalk, bruine aanslag of urinesteen? Dan is een kleine schoonmaakbeurt niet voldoende. 

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die de wc weer schoon krijgen. Om bruine of gele aanslag te verwijderen kun je gebruikmaken van schoonmaakazijn, eventueel in combinatie met baking soda. Giet een grote kop azijn in de wc en laat dit een aantal uren intrekken. Schrob de aanslag vervolgens weg. Je kunt dit waar nodig nog een paar keer herhalen. Ook zou je groene zeep kunnen gebruiken bij het verwijderen van gele aanslag. 

Heeft dit nog niet geholpen? Dan zou je een sterke toiletgel of toiletreiniger kunnen gebruiken. Een merk die dergelijke producten verkoopt is HG.

Extra tips

Je weet nu hoe je het beste het toilet schoonmaakt. Maar waar moet je nog meer rekening mee houden tijdens het schoonmaken van de wc? We geven een aantal tips die je direct toe kunt passen.

Schoonmaakdoekje omdraaien

Heb je weinig microvezeldoekjes of andere doekjes? Dan wordt het lastig om voor elke handeling tijdens het schoonmaken van de wc een ander doekje te pakken. Gelukkig hoeft dit niet. Je kunt namelijk je schoonmaakdoekje opvouwen. Door je doekje in vieren te vouwen heb je 8 schone kanten. Zo kun je bij elke handeling een schone kant gebruiken. Het schoonmaken van het toilet kun je daardoor precies met één doekje doen. Ook voor het schoonmaken van de vieze onderdelen, wanden en doortrekknop hoef je met deze tactiek maar één of maximaal twee doekjes te gebruiken. 

Schoonmaken wc borstel

Denk je helemaal klaar te zijn met het toilet schoonmaken, vergeet je een belangrijk ding: de toiletborstel! Maar hoe maak je een wc borstel schoon? Leg de borstel in een kom met heet water inclusief een kop soda. Laat het een nachtje intrekken. De volgende dag spoel je de wc borstel uit.

Draag handschoenen

Je maakt het toilet schoon omdat het hygiënisch is. Maar het is ook belangrijk dat jezelf schoon blijft als je de wc aan het schoonmaken bent. Daarom is het aan te raden om te werken met schoonmaakhandschoenen. Zo hoef je zelf niet met je blote handen in de vieze wc pot. Nadat je klaar bent met schoonmaken, was je je handen met de handschoenen nog aan. Daarna kun je je blote handen nogmaals wassen met zeep. Laat de handschoenen vervolgens goed drogen. 

Vul alles bij

Als je toch bezig bent met het schoonmaken van de wc, kun je het beste ook de toiletbenodigdheden direct even aanvullen. Denk aan het vervangen van een lege toiletrol voor een volle rol en het bijvullen van de zeepdispenser.

Toilet renovatie - toilet zelf samenstellen

Stel jouw toilet online samen. Je weet binnen 24 uur wat het kost.

Stel nu je toilet samen

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van de wc

Hoe vaak moet ik mijn wc schoonmaken?

Je kunt de wc één keer per week schoonmaken als je alleen of met z’n tweeën woont. Wonen er meerdere mensen in huis, dan is het handig om het toilet twee keer per week schoon te maken. Vooral met kinderen is het verstandig om het regelmatig bij te houden.

Hoe maak je een wc schoon?

Spray eerst de pot in met een reiniger en laat 10 minuten intrekken. Maak daarna de wc schoon en werk van schoon naar vies. Begin met de buitenkant van de wc en werk zo naar binnen. Borstel als laatste de pot schoon en trek door.

Wat is de beste manier om een wc schoon te maken?

Maak de wc schoon met een (microvezel)doek en een toiletreiniger of maak een sopje met allesreiniger of azijn. Werk vervolgens van buiten naar binnen. Zorg dat je bij elke handeling een andere kant van de doek gebruikt. Zorg ook dat je handschoenen aan hebt.

Welk schoonmaakmiddel gebruik je om een wc schoon te maken?

Voor het schoonmaken van het toilet kun je verschillende schoonmaakmiddelen gebruiken. Gebruik voor de pot een toiletreiniger of schoonmaakazijn. Gebruik voor de rest van de wc en de toiletruimte badkamerreiniger, allesreiniger, azijn of groene zeep.

Hoe vaak toilet schoonmaken?

Je kunt de wc één keer per week schoonmaken als je alleen of met z’n tweeën woont. Wonen er meerdere mensen in huis, dan is het handig om het toilet twee keer per week schoon te maken. Vooral met kinderen is het verstandig om het regelmatig bij te houden.

Hoe maak je een toilet schoon?

Spray eerst de pot in met een reiniger en laat 10 minuten intrekken. Maak daarna de wc schoon en werk van schoon naar vies. Begin met de buitenkant van de wc en werk zo naar binnen. Borstel als laatste de pot schoon en trek door.

Hoe toilet schoonmaken?

Maak de wc schoon met een (microvezel)doek en een toiletreiniger of maak een sopje met allesreiniger of azijn. Werk vervolgens van buiten naar binnen. Zorg dat je bij elke handeling een andere kant van de doek gebruikt. Zorg ook dat je handschoenen aan hebt.

Hoe maak je toilet schoon?

Spray eerst de pot in met een reiniger en laat 10 minuten intrekken. Maak daarna de wc schoon en werk van schoon naar vies. Begin met de buitenkant van de wc en werk zo naar binnen. Borstel als laatste de pot schoon en trek door.

Hoe maak je een zwart toilet schoon?

De beste manier om een zwart toilet schoon te maken, is met een mild schoonmaakmiddel zoals groene zeep. Hier krijg je stof en vingerafdrukken goed mee weg. Voor de binnenkant van de toiletpot kun je ook citroenzuur of een ontkalker gebruiken. Dit ruikt fris en laat kalk en urinesteen verdwijnen.

Yward Botma

Nog geen antwoord op je vraag? Neem contact op met Yward.

Bel 0172 754 053 Ga naar contact