Tips & trends

Toilet spoelt niet goed door: wat te doen?

27 juli 2023
Toilet spoelt niet goed door

Spoelt jouw toilet niet goed door? Dat kan ontzettend vervelend zijn. Je toilet ontstoppen is geen leuk klusje, maar wel de enige oplossing als je toilet verstopt zit. Op welke manieren je jouw toilet het beste kan ontstoppen, leggen we uit aan de hand van 5 tips. Zo spoelt jouw toilet binnen de kortste keren weer goed door.

Het water zakt wel langzaam

Spoelt je toilet niet goed door, maar zakt het water in je toiletpot wel langzaam? Dan kan het zijn dat de stortbak niet goed vol loopt. Wat je het beste kan doen, is wachten totdat het water tot het normale niveau is gezakt. Trek daarna nogmaals door. Vaak is het probleem met deze methode dan snel opgelost.

Er is een blokkade

Spoelt het toilet niet goed door, omdat de toiletpot moeilijk leegloopt? Dan is de kans groot dat er een blokkade in je toilet zit. Trek in dit geval niet twee keer door, want dat kan ervoor zorgen dat de toiletpot overstroomt. Wat je in dit geval wel moet doen, is de blokkade uit het toilet verwijderen. De wc kan verstopt raken door de volgende oorzaken: 

  • Een wc-rol
  • Maandverband
  • Keukenpapier
  • Vochtige reinigingsdoekjes en/of babydoekjes

Hieronder geven we 5 tips om je toilet te ontstoppen, zodat deze weer goed doorspoelt. 

1 Ontstopper

Toilet spoelt niet goed door

Denk je dat je last hebt van een verstopping? Dan is het gebruik van een rubberen wc-ontstopper de bekendste en meest traditionele manier. Probeer eerst de blokkade (zoals overtollig wc-papier) uit de wc te halen. Je kan hiervoor het beste handschoenen aandoen. Plaats vervolgens de wc-ontstopper in het water over de afvoer. Druk de ontstopper stevig en langzaam aan. Deze trekt zich vervolgens vacuüm, waarna je hem weer kan lostrekken. Door deze handeling te herhalen, ontstaat er druk in de afvoer. De verstopping zal door de lucht en ruimte in de pijp verdwijnen. 

Heb je een oppervlakkige verstopping, maar geen rubberen wc-ontstopper? Dan kun je ook een voorwerp dat je ongetwijfeld al in huis hebt gebruiken, namelijk een kleerhanger. Trek een metalen kleerhanger los en wikkel de punt in een doek. ‘Vis’ vervolgens de verstopping uit het toilet.

2 Trekveer

Toilet spoelt niet goed door


Heb je een verstopping onder de wastafel of bij de douche? Ook dit kan soms doorstralen naar het toilet. In dit geval is het gebruik van een lange trekveer een goede optie om de verstopping te behandelen. De trekveer wrikt de verstopping los en breekt het op in kleine stukjes. Het water kan hierdoor weer makkelijk doorspoelen. 

3 Baksoda en azijn

Soms hoef je niet altijd speciale middelen te hebben om je wc te ontstoppen. Het kan namelijk ook gewoon met wat huis-, tuin- en keukenmiddelen. Een mengsel van baksoda en natuurazijn kan al de oplossing zijn. Giet eerst een pak baksoda en daarna een halve fles natuurazijn in het toilet. Deze twee middelen reageren op elkaar, waardoor het gaat borrelen en schuimen. Giet na ongeveer 10 minuten 3 liter heet water in de wc. Laat alles een hele nacht inwerken en spoel de wc in de ochtend door.  

4 Afwasmiddel en kokend water

Heb je geen baksoda en natuurazijn? Dan kan je ook de wc proberen te ontstoppen met afwasmiddel en kokend water. Afwasmiddel kan stoffen zoals vet oplossen. Doe een paar scheutjes afwasmiddel in de wc en giet er vervolgens minimaal 2 liter heet water overheen. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten inwerken. 

5 Ontstoppingsmiddel

Spoelt je toilet na bovenstaande tips nog niet goed door? Dan kun je een zwaarder chemisch ontstoppingsmiddel gebruiken. Een ontstoppingsmiddel is erg agressief en daardoor slecht voor het milieu. Ook zijn dergelijke middelen slecht voor de buizen. Toch kan het wel effectief zijn. Een ontstoppingsmiddel kun je bij de drogist kopen.

Voorkomen is beter dan genezen

Uiteraard is het voorkomen van een verstopping beter dan het genezen ervan. Zorg er daarom voor dat je nooit vetresten, etensresten, verfresten, maandverband, tampons, luiers, keukenpapier en vochtige doekjes in het toilet gooit. Gebruik bovendien niet te veel wc-papier. 

Toilet renovatie - toilet zelf samenstellen

Stel jouw toilet online samen. Je weet binnen 24 uur wat het kost.

Stel nu je toilet samen

Veelgestelde vragen over onze toilet renovaties

Wat moet je doen als je wc niet goed doorspoelt?

Je kan je wc zelf ontstoppen als je toilet niet goed doorspoelt. Dit kan door middel van een rubberen wc-ontstopper, een trekveer, baksoda en natuurazijn, afwasmiddel en kokend water of – in het ergste geval – een chemisch ontstoppingsmiddel.

Wat is de beste ontstopper?

Denk je dat je last hebt van een verstopping? Dan is het gebruik van een rubberen wc-ontstopper de bekendste en meest traditionele manier. Deze trekt zich vacuüm onder water, waardoor er druk in de afvoer ontstaat. De verstopping zal verdwijnen uit de afvoer.

Wat te doen als wc water omhoog komt?

Spoelt het toilet niet goed door, omdat de toiletpot moeilijk leegloopt? Dan is de kans groot dat er een blokkade in je toilet zit. Trek in dit geval niet twee keer door, want dat kan ervoor zorgen dat de toiletpot overstroomt. Wat je in dit geval wel moet doen, is de blokkade uit het toilet verwijderen

Kan HG ontstopper ook in de wc?

HG vloeibare ontstopper kan gebruikt worden in de wc. Echter is HG duo ontstopper minder effectief in het toilet. Dit komt doordat het product in het toilet enorm wordt verdund door al het water. Hierdoor kan het de effectiviteit verliezen.

Waarom loopt mijn wc niet goed door?

Spoelt je toilet niet goed door, maar zakt het water in je wc-pot wel langzaam? Dan loopt de stortbak niet goed vol. Wacht totdat het water tot het normale niveau is gezakt. Trek daarna nogmaals door. Spoelt de wc niet goed door, omdat de wc-pot moeilijk leegloopt? Dan zit er een verstopping.

Yward Botma

Nog geen antwoord op je vraag? Neem contact op met Yward.

Bel 0172 754 053 Ga naar contact