Tips & trends

Wc-bril vervangen? Volg ons stappenplan

13 december 2023
wc-bril vervangen

Er komt een tijd dat je een keer de toiletbril moet vervangen. Bijvoorbeeld doordat hij kapot is of al een tijd meegaat. Gemiddeld zit men 102 minuten per week op de wc, dus ga zelf maar na wat een wc-bril te verduren krijgt. Maar het is ook wel fijn om, vanuit hygiënisch oogpunt, de bril te verwisselen als je net bent verhuisd. Wat je reden ook is om de toiletbril te vervangen, het is belangrijk dat je de oude op de juiste manier verwijdert en je de nieuwe wc-bril goed bevestigt. Toilet Direct legt je uit hoe.

Nieuwe wc-bril kiezen

Wil je jouw oude wc-bril vervangen voor een nieuw exemplaar? Dan is het handig om te kijken welke nieuwe bril je nodig hebt. Kies eerst de juiste maat uit en selecteer dan je nieuwe exemplaar. 

Juiste maat kiezen

Kies eerst de juiste maat voor je nieuwe wc-bril. Er zijn namelijk veel verschillende maten en je wilt natuurlijk niet per ongeluk een verkeerde kopen. Het beste wat je kunt doen is je oude wc-bril opmeten. Zo weet je direct de maat voor de nieuwe en ben je er zeker van dat deze ook echt past. Je oude toiletbril opmeten doe je als volgt:

  • Meet de afstand tussen de scharnieren van je wc op. 
  • Noteer de juiste vorm van je toilet. 
  • Meet hierna de breedte en de diepte van je toilet. 

Ga als laatste na welk merk je moet hebben. Voorbeelden van merken zijn Duravit, Geberit, Sphinx (nu onderdeel van Geberit) en Villeroy & Boch. Het beste is om hetzelfde merk te kopen dat je al had.

De beste wc-bril selecteren

Je hebt de maat nu. De volgende stap is om het materiaal van je nieuwe wc-bril te kiezen: wil je liever kunststof of hout? Ga na wat je het fijnste vindt zitten en wat je het mooiste vindt. Ook een goede optie voor een wc-bril is een Duroplast toiletbril. Duroplast materiaal is zeer sterk en krasbestendig. Je kunt zeggen dat het praktisch onbreekbaar is. Toch is het ook licht, flexibel en heel hygiënisch

Toiletbril vervangen in 2 stappen

wc-bril vervangen

Een toiletbril vervangen klinkt eenvoudig, en dat is het ook. Binnen een half uur kun je al een gloednieuwe wc-bril op je wc-pot hebben. Het enige dat je hoeft te doen is onderstaande stappen volgen.

1 Oude wc-bril verwijderen

Als eerste is het natuurlijk belangrijk om de oude wc-bril te verwijderen. Je wil niet iets beschadigen, daarom heeft het losmaken van de toiletbril een rustige aanpak nodig. Het eerste dat je doet is goed onder het toilet kijken: is de wc-bril vastgemaakt met bouten en moeren uit plastic of uit metaal? Is het antwoord uit plastic, dan heb je geluk. De bouten en moeren zijn dan makkelijk met de hand los te maken, omdat ze niet kunnen roesten. Is het antwoord uit metaal? Dan kan het een flinke klus worden. Je hebt in ieder geval een dopsleutel of moersleutel nodig om de bouten en moeren los te krijgen. Zitten de moeren echt helemaal vast, dan zul je een tang of een ijzerzaag nodig hebben om ze los te krijgen.

2 Nieuwe toiletbril vastzetten

Je hebt de oude wc-bril (misschien met enige frustratie) verwijderd. Dan is het nu tijd om je nieuwe toiletbril te bevestigen. Gelukkig is dit een redelijk eenvoudig klusje wat in enkele minuten klaar is. Volg de onderstaande stappen.

Stap 1: scharnieren van de wc-bril plaatsen

De eerste stap is om de scharnieren uit de verpakking te halen. Het ‘bewegende’ deel houd je verticaal, zo kun je ze door de bevestigingsgaten in de wc-pot steken. Als je dit gedaan hebt, klapt deze horizontaal uit en zal hij vast blijven zitten.

Stap 2: scharnieren wc-bril monteren

Trek vervolgens de scharnier omhoog totdat hij niet meer verder kan. Draai de bovenkant aan, zodat hij strak komt te zitten tegen de onderzijde. Het bevestigingsplaatje komt nu strak tegen de bovenzijde aan. Het scharnier zit nu stevig op zijn plek.

Stap 3: scharnier vastdraaien

Draai vervolgens het scharnier nog een slagje vast (let op: niet te vast) met het bijgeleverde sleuteltje. De laatste slag maak je pas als de zitting erop zit.

Stap 4: wc-bril monteren

Plaats als laatste de wc-bril op de scharnieren. Doe de zitting dicht en bepaal de juiste positie, zodat de toiletbril aan alle kanten netjes aansluit. Pak dan het sleuteltje erbij en draai de scharnieren goed stevig vast. 

Waarom kiezen voor Toilet Direct?

Bij Toilet Direct regel jij direct de renovatie van jouw toilet. Wij maken het renoveren van je toilet super makkelijk. Je stelt zelf jouw nieuwe toilet samen in onze online configurator. Vervolgens maak je een afspraak met ons en wij doen de rest. Binnen twee dagen slopen we je oude toilet en installeren we je nieuwe. En je regelt het allemaal vanaf je eigen bank. Hoe makkelijk is dat? Probeer het zelf!

Toilet renovatie - toilet zelf samenstellen

Stel jouw toilet online samen. Je weet binnen 24 uur wat het kost.

Stel nu je toilet samen

Veelgestelde vragen

Kan elke wc-bril op elke wc?

Niet elke wc-bril kan op elke wc. De maten kunnen namelijk verschillen. Ook kan de vorm wat anders zijn. Kijk dus goed naar de vorm, het merk en de afmetingen van je huidige wc-bril als je een nieuwe toiletbril wilt kopen.

Hoe krijg ik mijn wc-bril eraf?

Maak de bouten en moeren van de wc-bril los. Dit kan met de hand (als ze van plastic zijn) of met een dop- of moersleutel (als ze van metaal zijn). Zitten de moeren echt helemaal vast, dan zul je een tang of een ijzerzaag nodig hebben om ze los te krijgen.

Hoe vaak wc-bril vervangen?

Hoe vaak je jouw wc-bril moet vervangen, hangt af van je eigen wensen. Vervang de wc-bril als deze kapot is of niet meer fijn zit. Ook kun je vanuit hygiënisch oogpunt (bijvoorbeeld bij een verhuizing) je wc-bril vervangen.

Hoe weet je welke maat wc-bril je nodig hebt?

Het beste wat je kunt doen is je oude wc-bril opmeten. Zo weet je direct de maat voor je nieuwe wc-bril. Je oude wc-bril opmeten doe je door de afstand tussen de scharnieren van je wc op te meten. Let ook op de vorm van je toilet. Meet hierna de breedte en de diepte van je toilet.

Yward Botma

Nog geen antwoord op je vraag? Neem contact op met Yward.

Bel 0172 754 053 Ga naar contact