Tips & trends

Wat zijn de minimale afmetingen van een toilet?

18 april 2023
minimale-afmetingen-toilet

Ben jij bezig met een nieuwe wc, omdat je bijvoorbeeld je toiletruimte aan het verbouwen bent? Dan is het wel zo handig om te weten wat de richtlijnen zijn voor de afmetingen van je toilet. We zetten de minimale afmetingen van een toilet en de ruimte voor je op een rij.

Waarom zijn de minimale afmetingen van een toilet belangrijk

Het is handig om rekening te houden met de minimale afmetingen van een toiletruimte. Doe je dit niet, dan kan het zijn dat je geen ruimte meer hebt om normaal op de wc te zitten. Of dat de toiletruimte te krap wordt om comfortabel naar het toilet te gaan. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het belangrijk om altijd met de minimale afmeting van de toiletruimte, de wc en het fonteintje rekening te houden. 

De minimale afmetingen volgens het Bouwbesluit

In het Bouwbesluit (2012) staan richtlijnen voor afmetingen waar je je aan moet houden als je een toiletruimte gaat indelen. In het Bouwbesluit wordt onderscheid gemaakt tussen een nieuwe woning en een bestaande woning.

Heb je een nieuwbouwhuis? Dan moet de toiletruimte een vloeroppervlakte hebben van 90 x 120 cm met een hoogte van minimaal 230 cm. Dit staat in artikel 4.8, 4.9 en 4.11 van het Bouwbesluit beschreven. 

Heb je een bestaande woning? Dan moet de vloeroppervlakte minstens 0,64 m2 zijn met een breedte van 60 cm en een hoogte van minimaal 200 cm. Dit staat beschreven in artikel 4.13, 4.14 en 4.16 van het Bouwbesluit.

Hoe beïnvloeden de minimale afmetingen het ontwerp van een toilet?

We hebben nu uitgelegd waarom minimale afmetingen belangrijk zijn en wat deze precies moeten zijn voor de toiletruimte volgens het Bouwbesluit. Maar het beïnvloedt ook het ontwerp van het toilet. Heb je een kleine ruimte? Dan is het niet handig om het toilet en de fontein tegenover elkaar te plaatsen. Dan wordt namelijk de ruimte te krap om comfortabel naar het toilet te gaan. In dit geval kun je dus beter kijken of de fontein naast het toilet geplaatst kan worden.

Toiletruimte afmetingen voor het meeste comfort 

Comfortabel op de wc zitten en normaal door je toiletruimte kunnen lopen, dat wil toch iedereen? Dan is het belangrijk om de minimale afmetingen van de toiletruimte aan te houden. Alleen dan kun je het meeste comfort krijgen. We onderscheiden twee soorten afmetingen: de gebruiksruimte en de plaatsruimte. De gebruiksruimte is de ruimte die je nodig hebt om het toilet te gebruiken of je handen te kunnen wassen. De plaatsruimte is de ruimte die de objecten (dus de wc-pot en de fontein) nodig hebben.

Afmetingen toilet

minimale-afmetingen-toilet

Nu ben je vast benieuwd wat dan precies de minimale afmetingen van een toilet moeten zijn. Dat gaan we je nu vertellen. Doorgaans zijn de afmetingen van de plaatsruimte van het toilet tussen de 36 en 40 cm breed en tussen de 60 en 70 cm lang. De gemiddelde hoogte van het toilet is 40-43 cm, in ons blog over de hoogte van een toiletpot lees je daar meer over. De breedte van de ruimte moet minimaal 60 cm zijn, omdat je ook nog wat extra gebruiksruimte moet hebben om comfortabel op de wc te kunnen zitten. Vervolgens moet je nog eens rekening houden met 50 cm extra gebruiksruimte in de lengte voor je benen en om te kunnen staan (voor de mannen onder ons). Al met al kom je uit op de totale afmetingen van 60 x 120 cm voor het toilet.

Afmetingen fonteintje

minimale-afmetingen-toilet

Als je een fontein in je toiletruimte wilt hebben, moet je rekening houden met de plaatsruimte en gebruiksruimte van dit object. Fonteinen zijn er in verschillende maten en vormen, maar over het algemeen zijn ze 35-50 cm breed en 18-35 cm diep. Meestal worden ze opgehangen op een hoogte van 85-90 cm. Om comfortabel gebruik te maken van een fontein, heb je minstens 40 cm aan ruimte nodig, maar het is beter om nog 20 cm extra speelruimte te hebben voor meer bewegingsvrijheid. Naast de fontein moet je ook rekening houden met 10 cm aan beide zijden. Voor de benodigde plaatsruimte en gebruiksruimte kun je rekenen op ongeveer 60 x 80 cm voor de fontein.

Relevante factoren bij het uitkiezen van een toilet

Ga je een nieuwe wc-pot uitkiezen voor je toiletruimte. Dan is het handig om rekening te houden met een aantal factoren:

  • Stem je nieuwe wc-pot af op de beschikbare toiletruimte. Ook moet je voldoende ruimte over hebben aan de zijkanten, namelijk minimaal 20 cm.
  • Let bij het installeren van het toilet op de juiste toilethoogte. Het is natuurlijk niet prettig als deze te hoog of te laag is opgehangen. We leggen je graag meer uit over de juiste hoogte van het toilet.
  • Let ook op de geschikte toiletdiepte. Over het algemeen kun je kiezen uit drie globale toiletdieptes: standaard, compact en verlengd. Kijk welke afmeting bij je past en welke in de ruimte past.
  • En als laatste, kijk naar de personen in het huishouden. Hoe lang is iedereen en wat is gemiddeld gezien de beste hoogte? 

Afmetingen MIVA toilet

Een MIVA toilet is een mindervaliden toilet. Voor dit type toilet gelden andere afmetingen dan voor een standaard toilet. De minimale afmetingen van een MIVA toilet zijn 165 x 220 cm. Dit geldt voor alle verschillende gebruiksfuncties.

Toilet laten renoveren door Toilet Direct

Wil je jouw toilet renoveren, maar heb je geen zin of niet de kennis om dit zelf te doen? Dan helpen wij je graag. Binnen 2 dagen slopen we je oude toilet en renoveren we je nieuwe toilet. Stel jouw toilet samen in onze online configurator. Binnen 24 uur weet je wat het kost!

Toilet renovatie - toilet zelf samenstellen

Stel jouw toilet online samen. Je weet binnen 24 uur wat het kost.

Stel nu je toilet samen

Veelgestelde vragen over onze toilet renovaties

Wat zijn de afmetingen van een toilet?

De afmetingen van een toilet zijn 36-40 cm breed en 60-70 cm lang. Qua lengte moet je 50 cm extra rekenen voor beenruimte. De breedte van de ruimte moet minimaal 60 cm zijn. Al met al kom je uit op de totale afmetingen van 60 x 120 cm voor het toilet.

Hoeveel ruimte heb je nodig voor een toilet?

Je hebt plaatsruimte en gebruiksruimte nodig. De breedte van de plaatsruimte van de wc is 36-40 cm. De gebruiksruimte is 20 cm extra. De lengte van de plaatsruimte van de wc is 60-70 cm. De gebruiksruimte is 50 cm extra. De totale afmetingen van het toilet zijn dus 60 x 120 cm.

Hoe diep is een toiletruimte?

Heb je een nieuwbouwhuis? Dan moet de toiletruimte een vloeroppervlakte hebben van 90 x 120 cm met een hoogte van minimaal 230 cm. Heb je een bestaande woning? Dan moet de vloeroppervlakte minstens 0,64 m2 zijn met een breedte van 60 cm en een hoogte van minimaal 200 cm.

Hoe groot is een verkort toilet?

Een verkort toilet is aan te raden als je niet veel ruimte hebt. Een compact hangtoilet heeft meestal een diepte van 47 tot 49 centimeter en zorgt hiermee voor meer beenruimte.

Hoe smal kan een toilet zijn?

Doorgaans zijn de afmetingen van het toilet tussen de 36 en 40 cm breed en tussen de 60 en 70 cm lang. 36 x 60 cm valt dus onder een smal toilet omdat dit de minimale afmetingen zijn.

Yward Botma

Nog geen antwoord op je vraag? Neem contact op met Yward.

Bel 0172 754 053 Ga naar contact