Tips & trends

Toiletproblemen? Ontdek deze handige toilet reparaties

2 juli 2024
Toilet reparatie

Het is altijd vervelend als je problemen aan je toilet hebt en er een reparatie nodig is om het op te lossen. Als het een klein probleem is, kun je het toilet vaak snel en makkelijk zelf repareren. Maar niet bij elke klus kun je zelf een toilet reparatie uitvoeren. Veelvoorkomende problemen kunnen variëren van langzaam vullende reservoirs tot lekkages en verstoppingen.

Veelvoorkomende toiletproblemen

Of je nu een staand of hangend toilet hebt, er zijn altijd problemen die bij beide soorten wc’s voorkomen. Wellicht heb jij er ook al mee te maken gehad. We benoemen een aantal problemen die bij veel huishoudens wel eens voorkomen.

  • Na het doorspoelen loopt het water in de wc niet meer goed weg. Waarschijnlijk zit er een verstopping in het toilet. 
  • Het toilet blijft maar doorlopen nadat je deze hebt doorgetrokken. Dit is vaak het geval bij een staand toilet. Dit probleem is te wijten aan een mankement in de stortbak. 
  • Nog een veelvoorkomend probleem bij toiletten is dat het reservoir heel langzaam volloopt. Dit is vooral vervelend als er vlak na jou nog iemand naar het toilet moet. Doortrekken kan pas weer als het reservoir helemaal vol is. 
  • Lekkage van het toilet kan ook voorkomen. Dit is vooral te wijten aan versleten afdichtingen of verontreiniging van de stortbak.

Tips voor de reparatie van je toilet

Gelukkig zijn er ook oplossingen voor bovenstaande problemen. Vaak kun je een reparatie aan je toilet zelf uitvoeren, maar soms is het beter om een professional te raadplegen. We geven je graag een aantal tips om je toilet zelf te repareren.

Verstopping

Verstopping: Toilet spoelt niet goed door

Als jouw toilet niet goed doorspoelt, dan is deze waarschijnlijk verstopt. Gelukkig kun je jouw toilet vaak zelf weer ontstoppen door middel van verschillende manieren. Denk aan het gebruik van een rubberen ontstopper of een trekveer. Schoonmaakmiddelen kunnen ook wonderen doen, bijvoorbeeld door baking soda, azijn of afwasmiddel te gebruiken. In onze blog Toilet spoelt niet goed door vind je alle manieren om je toilet te ontstoppen.

Doorlopend toilet

Doorspoelen toilet

Je trekt het toilet door, maar deze stopt niet meer met doorspoelen. In dit geval kun je een loodgieter bellen om de stortbak te laten repareren. Maar je kan het ook eerst zelf proberen. Op welke manier je jouw toilet moet repareren, hangt van het soort toilet af.

Staand toilet / duoblok toilet

Sluit als eerste het water af. Spoel door om het water af te voeren. Open de stortbak en verwijder de vlotter. Reinig deze met water, zeep of zuiveringszout als er kalkaanslag is. Controleer en reinig ook de afdichtingen met afwasmiddel om vet te verwijderen dat lekkage veroorzaakt. Maak de binnenkant van de stortbak schoon met zeep of zuiveringszout als er kalkaanslag zit. Zet als laatste de stortbak weer in elkaar en open de watertoevoer. Test of de situatie verbeterd is.

Hangtoilet / inbouwtoilet

Demonteer als eerste het bedieningspaneel door het frame omhoog te schuiven en de kunststof sloten los te maken. Draai de schroeven linksom los en verwijder het frame en de afdekplaat. Sluit het water af en spoel vervolgens door om het reservoir leeg te maken. Verwijder en reinig de afvoerklep en vulklep. Maak ook de afdichting schoon met afwasmiddel. Zet het water aan, plaats alles terug en test opnieuw. Als het toilet nog steeds blijft doorlopen, moet mogelijk de afvoerklep worden vervangen.

Langzaam vullend reservoir

Een reservoir dat niet goed vult kan erg vervelend zijn. Het duurt namelijk even voordat het water weer in de toiletpot zit. Vaak zit de oorzaak in het membraan in de vlotterkraan. Goed nieuws: deze kun je makkelijk vervangen. Ze zijn van elk merk wel te verkrijgen.

Lekkage

Lekkage van het toilet wordt vaak veroorzaakt door verslijtingen. Denk hierbij aan de aansluiting voor de in- en afvoer en bijvoorbeeld scheuren in de keramiek. Het beste is om deze verslijtingen te vervangen of repareren. Ook scheuren in de aansluiting van de stortbak naar het toilet kunnen een oorzaak zijn van lekkage bij staande toiletten. Een andere oorzaak is dat de stortbak verontreinigd is. Maak in dit geval de stortbak schoon en blijf dit regelmatig doen. De kans is groot dat je dan geen lekkage meer krijgt.

Sanibroyeur

Is er in jouw woning geen ruimte voor een afvoer die normaal gesproken wordt gebruikt voor een normaal toilet? Dan kan een Sanibroyeur goed van pas komen. Ook is een Sanibroyeur een goede oplossing als je het toilet wil aansluiten op de afvoer van een bestaande wasmachine of douche.

Een Sanibroyeur vermaalt de ontlasting met messen, waardoor het door een kleinere afvoermaat kan worden weggepompt. Ook wordt een Sanibroyeur gebruikt als je afvalwater omhoog moet pompen naar het rioolniveau, bijvoorbeeld vanuit de kelder. 

Het voordeel van een Sanibroyeur is dat je geen grote verbouwing hoeft te ondergaan. Het nadeel is dat er wel eens iets tussen de messen kan komen. Het belangrijkste is dan om direct de stekker uit het stopcontact te trekken, zodat de stroom eraf is. Het beste is om een loodgieter te bellen als je problemen hebt met de Sanibroyeur.

Laat je toilet vervangen door Toilet Direct

Heb je een erg oud toilet en is jouw toiletruimte redelijk gedateerd? Stel dan een compleet nieuwe toiletruimte samen in onze online configurator. Je kunt je oude toilet vervangen door een compleet nieuw exemplaar van Toilet Direct. Wij hebben de Geberit 280, de Geberit iCon, de Catalano Sfera en diverse Geberit douche wc’s in ons aanbod. Ook kun je zelf de tegels, kleuren en accessoires samenstellen.

Contact opnemen?

Wil jij jouw toilet vervangen voor een nieuw exemplaar? Neem dan contact met ons op! Wij kijken graag wat we voor je kunnen betekenen. Je kan ons bereiken via 0172 754 053, via info@toilet-direct.nl of via een van onze andere mogelijkheden op onze contactpagina.

Toilet renovatie - toilet zelf samenstellen

Stel jouw toilet online samen. Je weet binnen 24 uur wat het kost.

Stel nu je toilet samen

Veelgestelde vragen over onze toilet renovaties

Wat kost een toilet reparatie?

De kosten van een toilet reparatie hangen af van de soort reparatie die je nodig hebt. Heb je een heel oud toilet? Overweeg dan om een nieuw toilet te kopen. Dat kan gemakkelijk bij Toilet Direct, erkend Geberit dealer van Nederland.

Wie repareert een toilet?

Een makkelijke reparatie aan je toilet kun je prima zelf doen, zoals het verhelpen van een simpele verstopping of een doorlopend toilet. Kom je er zelf niet uit of is de reparatie ingewikkelder? Dan kan een loodgieter helpen.

Wat kost het vervangen van een toiletpot?

Toilet Direct heeft diverse wc’s, zoals de Geberit 280, de Geberit iCon, de Catalano Sfera en diverse Geberit douche wc’s. Vervang jouw huidige toiletpot dus gemakkelijk met een nieuw exemplaar van Toilet Direct. Neem contact met ons op voor meer informatie zoals de kosten.

Hoe repareer je een doorlopende wc?

Vaak is de oorzaak van een doorlopende wc vuil of kalk. De vlotter kan dan niet meer goed functioneren en blijft hangen: de watertoevoer blijft open staan. De binnenkant van de spoelbak schoonmaken met een ontkalkingsmiddel kan helpen het probleem op te lossen.

Kun je een toiletpot vervangen?

Je kunt een toiletpot zeker vervangen. Zorg er wel voor dat je het juiste inbouwreservoir hebt voor je nieuwe toiletpot. Toilet Direct kan ook een compleet nieuw toilet voor je installeren. Kijk op onze website voor meer informatie over onze modellen en de mogelijkheden.

Wat is een sanibroyeur toilet?

Een toilet met Sanibroyeur vermaalt de ontlasting met messen, waardoor het door een kleinere afvoermaat kan worden weggepompt. Ook wordt een Sanibroyeur gebruikt als je afvalwater omhoog moet pompen naar het rioolniveau, bijvoorbeeld vanuit de kelder.

Wat kost een sanibroyeur toilet?

Neem contact met ons op om de kosten van een sanibroyeur toilet te bespreken. De kosten hangen namelijk af van jouw wensen, de aansluiting en het type toilet dat je wilt.

Yward Botma

Nog geen antwoord op je vraag? Neem contact op met Yward.

Bel 0172 754 053 Ga naar contact