Tips & trends

Stappenplan voor het vervangen van je toiletpot

10 augustus 2022
Toilet renovatie Nieuw-Vennep

Wil je graag je huidige hangende toiletpot vervangen voor een ander exemplaar? Dan zou je misschien denken dat dit een moeilijke klus is. Gelukkig is dit niet het geval. Je kunt je toilet dus prima zelf vervangen, mits je je houdt aan de juiste werkwijze. Wij hebben een stappenplan voor je uitgeschreven.

Toiletpot vervangen voorbereiding

Je kunt natuurlijk niet zomaar je huidige toiletpot van de muur afhalen en deze vervangen voor een nieuwe wc pot. Daarvoor moet je eerst nog 2 dingen voorbereiden. 

1 Check het type toilet

Voor het vervangen van de wc pot is het makkelijker om je te houden aan de bestaande rioleringsuitlaat. In dit geval kun je het nieuwe toilet zo op de plek van je oude toilet monteren. Kijk dus goed welke afvoer je hebt. Heb je een CA- of S-uitgang, dan heb je de afvoer aan de onderkant. Een H-uitgang staat voor een afvoer aan de achterkant.

2 Waterleiding afsluiten

Je wilt natuurlijk niet dat je hele toilet een zwembad wordt. Daarom is het belangrijk om de waterkraan naar het inbouwreservoir af te sluiten voordat je de wc pot gaat vervangen. Leeg ook het reservoir door nog een keer door te trekken. Zo heb je in ieder geval geen natte verrassingen meer als je de toiletpot gaat losschroeven. 

Stappenplan toiletpot vervangen

Als je de voorbereidingen hebt gedaan, is het makkelijk om de huidige toiletpot te verwijderen en te vervangen voor het nieuwe toilet. Volg de onderstaande stappen.

  1. Nadat je het water hebt afgesloten en het reservoir hebt geleegd, schroef je de toiletpot los en verwijder je deze voorzichtig van de muur.
  2. De afvoer ligt nu open. Om nare geurtjes te voorkomen, kun je het beste de afvoer even bedekken met een doek of een prop (kranten)papier. 
  3. Nu de muur achter de wc vrij is, maak je deze even goed schoon voordat je de toiletpot vervangt. 
  4. Plaats nu een nieuwe isolatieplaat. Dit zorgt ervoor dat het nieuwe toilet niet kan gaan ‘kraken’. 
  5. Voordat je het nieuwe toilet daadwerkelijk vervangt, controleer je altijd even of de gaten voor de bevestiging, de spoelwater aanvoer en de vuilwaterafvoer op de goede plekken zitten. Zo niet, stel het dan een beetje bij.
  6. Hang de nieuwe toiletpot op de juiste plaats. Controleer hierbij eerst of het toilet waterpas hangt. Schroef de pot daarna vast, maar niet te hard. Dit kan voor barsten in het porselein zorgen.

Controleren op waterdichtheid

Nu de oude toiletpot is vervangen door een nieuw toilet, is het belangrijk om te controleren of het water weer goed loopt en er geen lekkages zijn. Draai als eerste de waterkraan naar het inbouwreservoir weer open. De spoelbak kan zich nu weer vullen met water. Controleer of er niks lekt. Test daarna of de spoeling van het toilet goed werkt door het toilet door te trekken. Check ook bij deze stap of er geen lekkages zijn. Snijd als laatste de isolatieplaat af met een mes en dicht de voegen met een sanitair- of siliconenkit. Is alles klaar en gecheckt? Dan heb je de wc pot succesvol vervangen! 

Stel jouw nieuwe toilet samen

Wil je, in plaats van alleen een wc pot vervangen, een complete toilet renovatie van jouw toiletruimte? Dat kan Toilet Direct binnen 2 dagen voor je realiseren! In onze online configurator kun je jouw toilet naar je eigen wensen inrichten. Je ziet direct hoe jouw toiletruimte eruit komt te zien en wat de prijs gaat worden.

Toilet renovatie - toilet zelf samenstellen

Stel jouw toilet online samen. Je weet binnen 24 uur wat het kost.

Stel nu je toilet samen

Veelgestelde vragen over het vervangen je toiletpot

Hoe toiletpot vervangen?

Sluit eerst de waterleiding af voordat je de toiletpot gaat vervangen. Haal daarna de pot van de muur. Bedek de afvoer met papier en plaats een nieuwe isolatieplaat. Check of de nieuwe pot op de huidige constructie past en hang de pot waterpas op de juiste plaats. Schroef als laatste de pot vast.

Hoe duur is een toiletpot?

Hoe duur een toiletpot is, hangt af van het type toilet. De Geberit wc’s van Toilet Direct zijn er in verschillende vormen, maten en prijscategorieën. De goedkoopste is de Geberit 280. De duurste is het Geberit Aquaclean Douche toilet.

Fouten bij vervangen toiletpot

Zorg dat de volgende dingen niet fout gaan bij het vervangen van je toiletpot: sluit altijd eerst de waterleiding af, controleer of de nieuwe pot op de huidige constructie past, check of de nieuwe pot waterpas hangt en check als laatste op lekkages.

Yward Botma

Nog geen antwoord op je vraag? Neem contact op met Yward.

Bel 0172 754 053 Ga naar contact