Tips & trends

Hoe verwijder je aanslag in de toiletpot?

18 januari 2023
aanslag toiletpot schoonmaken

Het hebben van een schone en hygiënische wc is natuurlijk erg fijn. Maar wat als je last hebt van aanslag in je toiletpot die je niet zo snel kunt verwijderen? Gelukkig bestaan er simpele schoonmaakmiddelen en methodes die aanslag zoals urinesteen en kalk makkelijk verwijderen.

Wat is aanslag in de toiletpot?

Je hebt er vast wel eens mee te maken gehad: aanslag in de toiletpot. Dit is niet alleen onhygiënisch om te zien, dat is het ook echt. Aanslag, en dan met name urinesteen, is een broedplaats voor bacteriën. Het is daarom belangrijk om aanslag uit de toiletpot te verwijderen. We maken onderscheid tussen bruine aanslag en zwarte aanslag.

Bruine aanslag

Bruine aanslag in de toiletpot wordt meestal veroorzaakt door urinesteen of kalksteen. Kalkaanslag wordt veroorzaakt door water dat mineralen bevat. Deze mineralen laten weer kalksteen achter. Uiteindelijk kan dit aanslag in de wc-pot veroorzaken.

Urine bestaat uit meerdere minerale zouten, zoals calcium, magnesium, kalium en natrium. Deze stoffen, die tijdens een wc-bezoek in de toiletpot vrijkomen, zorgen voor een bruine aanslag. Deze aanslag wordt ook wel urinesteen genoemd.

bruine aanslag
Bruine aanslag in de toiletpot

Zwarte aanslag

Zwarte aanslag wordt op dezelfde manier veroorzaakt als bruine aanslag: door kalksteen en urinesteen. Als dit te lang in de toiletpot blijft zitten, wordt het zwart. Op dit punt is het nog lastiger om de aanslag te verwijderen. Toch is het niet onmogelijk.

Tips voor het verwijderen van aanslag uit de toiletpot

Er zijn een aantal middelen die kunnen bijdragen aan het verwijderen van bruine en zwarte aanslag in de toiletpot. We geven je een aantal tips.

Bruine aanslag verwijderen

Heb je geel/bruine aanslag door kalksteen en urinesteen in de toiletpot? Dan kun je dit over het algemeen met simpele schoonmaakmiddelen verwijderen. Schoonmaakazijn, baking soda en cola werken goed tegen het verwijderen van aanslag.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een populair en effectief middel om kalkaanslag en urinesteen te verwijderen. Dit heeft alleen wel even wat tijd nodig. Het beste is om voor het slapen gaan een flinke kop schoonmaakazijn in de wc te gieten. Dit laat je de hele nacht inwerken. De volgende ochtend kun je de aanslag met de toiletborstel verwijderen. Spoel de wc daarna goed door. Blijft er toch nog wat aanslag in de toiletpot zitten? Je kunt dit proces één of enkele keren herhalen.

Let op: schoonmaakazijn lost de aanslag in het toilet op, maar het doodt niet alle bacteriën die urinesteen achterlaat. Zorg er daarom voor dat je de wc ook goed schoonmaakt met een wc-reiniger.

Baking soda

Bij de naam baking soda denk je waarschijnlijk vooral aan het bakmiddel, maar wist je dat baking soda ook een wondermiddel is op het gebied van schoonmaakklussen? Kalk en urinesteen worden moeiteloos weggehaald door dit huismiddel.

Giet een kopje baking soda in het toilet en laat het vervolgens minimaal een kwartier intrekken. Daarna kun je de aanslag met een toiletborstel wegschrobben. Spoel daarna door. 

Tip: je kan ook schoonmaakazijn en baking soda met elkaar mengen. Het mengsel zal gaan bruisen. Als je dit vervolgens in de wc-pot giet en even laat inwerken, zal de aanslag vanzelf loslaten. 

Cola

Het klinkt misschien ongewoon, maar ook met cola kun je bruine aanslag verwijderen. Dit doe je door ongeveer 450 milliliter cola over de urinesteen te gieten. Vervolgens laat je het minimaal een uur intrekken. Daarna poets je de bruine aanslag met de toiletborstel weg en spoel je het toilet door.

Zwarte aanslag verwijderen

Heb je zwarte aanslag in de toiletpot, en is dit met de middelen hierboven niet schoon te krijgen? Dan is er zwaarder geschut nodig. Als eerste kun je proberen om kokend heet water over de aanslag te gieten. Ga er vervolgens met de toiletborstel goed overheen.
Daarnaast kunnen andere middelen helpen bij zwarte aanslag, zoals een toiletreiniger en een urinesteenverwijderaar.

Toiletreiniger

Een goede en effectieve toiletreiniger helpt om de wc-pot weer te laten blinken. Het merk HG heeft een aantal middelen die goed werken tegen aanslag zoals kalksteen en urinesteen. Denk aan HG toiletgel extra sterk of, als de aanslag heel hardnekkig is, HG toilet renovatie kit.

Urinesteenverwijderaar

Heb je last van urinesteen in de toiletpot, dan doe je er goed aan om een speciale urinesteenverwijderaar te kopen. Deze verwijdert het urinesteen op een effectieve manier.

Tip: je kan proberen om de zwarte aanslag te verwijderen met een schuurmiddel of met een schuurspons. Let er wel op dat je het porselein niet beschadigt.

Hoe voorkom je aanslag in je wc?

Als de aanslag eenmaal weg is, wil je natuurlijk dat je wc ook vrij blijft van aanslag. Om urinesteen of kalkaanslag voortaan te voorkomen, is het belangrijk om je toilet goed schoon te houden. Dit doe je door wekelijks je toilet te poetsen. Vergeet ook de omgeving van de toiletpot niet: op de vloer kan ook aanslag komen.

Toilet renovatie - toilet zelf samenstellen

Stel jouw toilet online samen. Je weet binnen 24 uur wat het kost.

Stel nu je toilet samen

Veelgestelde vragen over onze toilet renovaties

Hoe krijg je bruine aanslag uit de wc?

Bruine aanslag verwijder je door schoon te maken met schoonmaakazijn, baking soda of cola. Laat schoonmaakazijn een nacht intrekken, baking soda een kwartier of cola één uur. Borstel de aanslag weg en spoel de wc door.

Hoe maak je een wc schoon?

Spray eerst de pot in met een reiniger en laat 10 minuten intrekken. Maak daarna de wc schoon en werk van schoon naar vies. Begin met de buitenkant van de wc en werk zo naar binnen. Borstel als laatste de pot schoon en trek door.

Hoe verwijder je urinesteen uit de toiletpot?

Urinesteen verwijder je door de wc-pot schoon te maken met schoonmaakazijn, baking soda of cola. Giet het over de urinesteen en laat inweken. Borstel de urinesteen daarna weg en spoel de wc door. Hardnekkige urinesteen? Gebruik dan een toiletreiniger of urinesteenverwijderaar.

Yward Botma

Nog geen antwoord op je vraag? Neem contact op met Yward.

Bel 0172 754 053 Ga naar contact